INTRODUCTION: OBJECTIVE: To study effects of adolescence on maternal and fetal outcome of pregnancies conceived during that period.
METHODS: A secondary analysis of medical records were performed. All women who delivered below age of 18 were included in analysis. Anemia, preeclampsia, intrauterine growth restriction, early membrane rupture, cesarean, and instrumental birth rates were investigated.
RESULTS: Between years 2007 and 2014, 341 deliveries to adolescent mothers were included in the analysis. Anemia rates were 35.4%, preeclampsia rates were 1.45%, intrauterine growth retardation rates were 3.81%, early membrane rupture rates were 1.4%, cesarean rates were 29.04%, instrumental delivery rates were 0.3% in our study group.
DISCUSSION AND CONCLUSION: CONCLUSION: Our results indicate adolescent pregnancies are not necessarily associated with poorer outcome compared to mothers delivering above age of 18. Preeclampsia rates were lower compared to background rates and anemia rates were higher compared to background rates. As long as proper antenatal surveillance is employed, adolescent mothers does not seem to have increased risk for most of obstetric complications.
GİRİŞ ve AMAÇ: AMAÇ: Adölesan dönemdeki gebelikleri gebelik komplikasyonları ve perinatal sonuçları açısından değerlendirmek amacıyla planladığımız çalışmamızı retrospektif olarak yaptık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: YÖNTEMLER: Verilerine tam olarak ulaşabildiğimiz 341 gebeyi değerlendirdik. Bu hastaları gebelikte görülen komplikasyonlar ve perinatal komplikasyonlar açısından değerlendirdik.
BULGULAR: Anemi %35,4, preeklampsi/eklampsi %1,45, IUGR %3,81, erken membran rüptürü %1,4, sezeryan oranı %29,04, müdahaleli vajinal doğum %0,3 olarak bulunmuştur. Perinatal mortalitemiz olmamıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: SONUÇ: Retrospektif olarak yaptığımız bu araştırmamızda adölesan yaş grubunda komplikasyon oranlarımız hem erişkin yaş grubuna göre hem de adölesan yaş grubunda yapılan diğer çalışmalara göre daha düşük olduğunu bulduk. Biz 4.basamak bir hastane olduğumuzdan ve hastalarımızın kontrollerini düzenli bir şekilde yaptığımız için bu oranlarımız literatürdekinden daha iyi bulunmuş olabilir. Adölesan yaş grubu gebeliklerde düzenli takip yapılması beklenildiğinin aksine komplikasyon oranlarını arttırmayabilir.