OBJECTIVE: The cardiopulmonary exercise test (CPET), which is used as the gold standard in the evaluation of exercise capacity in patients with chronic heart failure (CHF), is not always possible to perform in clinics and field tests are preferred. The aim of this study was to determine the effectiveness of the symptom-limited stair climbing test (SLSCT) in patients with CHF.
METHODS: Thirty-one patients (mean age: 65.52 ± 7.57 years) with New York Heart Association (NYHA) Classification stage II-III CHF were included. Exercise capacity was assessed by SLSCT, 6-minute walk test (6MWT), and CPET. Predicted peak oxygen consumption (VO2peak), heart rate (HR), blood pressure (BP), and left ventricular ejection fraction (LVEF), pulmonary functions were measured.
RESULTS: The predicted VO2peak calculated of SLCT was significantly higher than that of 6MWT and CPET (p < 0.05). On analysing the HR changes, SLSCT increased HR by more than 6MWT and less than CPET (p < 0.05). There were significant correlations between the predicted VO2peak values by SLSCT and LVEF, BMI (Body Mass Index), FEV1 (Forced Expiratory Volume in One Second), and FVC (Forced Vital Capacity), predicted VO2peak of CPET (r = 0.36-0.55, p ≤ 0.05).
CONCLUSION: SLSCT was found to be effective and easy to use in assessing exercise capacity in CHF patients. Compared with 6MWT, SLSCT gives better results in determining the clinical status and hemodynamic responses of the patients. SLSCT can be an alternative method for assessing exercise capacity in the absence of CPET.
AMAÇ: Kronik kalp yetmezliği (KKY) olan hastalarda egzersiz kapasitesinin değerlendirilmesinde altın standart olarak kullanılan kardiyopulmoner egzersiz testinin (KPET) klinikte yapılması her zaman mümkün olmamakta ve saha testleri tercih edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Semptom Limitli Merdiven Çıkma Testi’nin (SLMÇT) KKY tanılı hastalarda etkinliğini belirlemektir.
YÖNTEM: New York Kalp Birliği Sınıflaması’na (NYHA) göre evre II-III KKY olan 31 hasta (ortalama yaş: 65.52 ± 7.57 yıl) dahil edildi. Egzersiz kapasitesi SLMÇT, 6 dakika yürüme testi (6DYT) ve KPET ile değerlendirildi. Kalp hızı (KH), kan basıncı (KB), sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (SVEF) ve pulmoner fonksiyonlar ölçüldü. Predikte zirve oksijen tüketimi (VO2pik) her bir test için hesaplandı.
BULGULAR: SLMÇT için hesaplanan predikte VO2pik değeri, 6DYT ve KPET'inkinden önemli ölçüde daha yüksekti (p < 0.05). SLMÇT’nin kalp hızını 6MWT'den fazla ve KPET'den daha az arttırdığı tespit edildi (p < 0.05). SLMÇT ile tahmin edilen VO2pik değerleri ile SVEF, VKİ (Vücut Kütle İndeksi), FEV1 (Birinci Saniyedeki Zorlu Ekspiratuvar Volüm) ve KPET predikte VO2pik değeri FVC (Zorlu Vital Kapasite) arasında anlamlı korelasyon olduğu saptandı (r = 0.36-0.55, p ≤ 0,05).
SONUÇ: SLMÇT'nin KKY hastalarında egzersiz kapasitesinin değerlendirilmesinde etkili ve kullanımı kolay bir test olduğu belirlendi. 6DYT ile karşılaştırıldığında SLMÇT, hastaların klinik durumunu ve hemodinamik yanıtlarını belirlemede daha iyi sonuçlar vermektedir. SLMÇT, KPET yokluğunda egzersiz kapasitesini değerlendirmek için alternatif bir yöntem olarak kullanılabilir. (NCI-2022-12-7)