ISSN: 2148-4902 | E-ISSN: 2536-4553
Mediating effect of psychological resilience in the relationship between cognitive emotion regulation and emotional well-being of medical students [North Clin Istanb]
North Clin Istanb. Ahead of Print: NCI-61224 | DOI: 10.14744/nci.2024.61224

Mediating effect of psychological resilience in the relationship between cognitive emotion regulation and emotional well-being of medical students

Seyda Yurtsever Gurkan, Esra Akdeniz, Mehmet Ali Gulpinar
Department of Medical Education, Marmara University Faculty of Medicine, Istanbul, Turkiye

Objective: Medical students try to cope with challenging emotional experiences caused by stress factors specific to medical education during their education. In this process, students' cognitive emotion regulation (CER) strategies and psychological resilience (PR) act as protective mechanisms to alleviate the impact of challenging emotions. Therefore, it is important for medical students to use adaptive emotion regulation strategies and demonstrate psychological resilience in the face of challenging emotional experiences. This study aimed to reveal the effects of CER strategies and PR on the emotional well-being (EWB) of medical students and the mediating effect of PR in the relationship between CER strategies and EWB.
Method: In this study, Structural Equation Modeling (SEM) was used to determine the mediating effect of PR in the relationship between CER strategies and EWB. The sample of the study consisted of 210 students who were randomly selected from the 1st and 4th year medical students and volunteered to participate in the study. Cognitive Emotion Regulation Scale, Psychological Resilience Scale and Emotional Well-Being Scale, which are the data collection tools of the study, were administered to the participants face-to-face by the researchers. Descriptive statistics and correlations were analyzed with SPSS 26. The SEM was analyzed with Jamovi 2.3.19 SEM module and R 4.1.1 Iavaan package.
Results: 54.8% (n=115) of the participants were 1st grade and 45.2% (n=95) were 4th grade students; 54.8% were male and 45.2% were female. The results of SEM analysis showed that the relationship between adaptive CER strategies in the two sub-scales (refocusing on plan; β=0.088, p=0.011 and positive reappraisal; β=0.175, p<0.001) and EWB was found to be mediated by the commitment sub-scale of PR.
Conclusions: This study showed that the relationship between positive reappraisal and refocusing on plan, which are adaptive CER strategies, and EWB was mediated by PR-commitment. These results indicate that CER and PR stand out as concepts that supports students' EWB in medical education.

Keywords: Cognitive emotion regulation; emotional well-being; medical students; resilience.

Tıp öğrencilerinin bilişsel duygu düzenleme stratejileri ile duygusal iyi oluşları arasındaki ilişkide psikolojik dayanıklılığın aracılık etkisi

Seyda Yurtsever Gurkan, Esra Akdeniz, Mehmet Ali Gulpinar
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Eğitimi Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Tıp fakültesi öğrencileri, eğitim süreçlerinde tıp eğitimine özgü stres faktörlerinin yarattığı zorlayıcı duygusal deneyimler ile baş etmeye çalışmaktadır. Bu süreçte öğrencilerin bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve psikolojik dayanıklılıkları zorlayıcı duyguların etkisini hafifletmek için koruyucu mekanizmalar olarak devreye girmektedir. Bu nedenle tıp fakültesi öğrencilerinin eğitim süreçlerinde zorlayıcı duygular karşısında işlevsel olan duygu düzenleme stratejilerini kullanmaları ve psikolojik dayanıklılık gösterebilmeleri önemlidir. Bu çalışmanın amacı, bilişsel duygu düzenleme (BDD) stratejilerinin ve psikolojik dayanıklılığın (PD) tıp öğrencilerinin duygusal iyi oluşları (DİO) üzerindeki etkilerini ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri ile duygusal iyi oluş arasındaki ilişkide psikolojik dayanıklılığın aracılık etkisini ortaya koymaktır.
Yöntem: Bu araştırmada bilişsel duygu düzenleme stratejileriile duygusal iyi oluş arasındaki ilişkide psikolojik dayanıklılığın aracılık etkisini belirlemek için Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 1. ve 4. sınıfına devam eden tıp fakültesi öğrencilerinden rastgele seçilmiş ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 210 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın veri toplama araçları olan Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği, Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Duygusal İyi Oluş Ölçeği araştırmacılar tarafından katılımcılara yüz yüze uygulanmıştır. Tanımlayıcı istatistikler ve korelasyonlar SPSS 26 ile, yapısal eşitlik modeli ise Jamovi 2.3.19 SEM modülü ve R 4.1.1 Iavaan paketi ile analiz edilmiştir.
Bulgular: Katılımcıların %54,8'i (n=115) 1. sınıf, %45,2'si (n=95) 4. sınıf öğrencisidir; %54,8'i (n=115) erkek, %45,2'si (n=95) kadındır. Yapısal eşitlik modeli analizi sonuçları, iki alt ölçekteki (plana yeniden odaklanma; β=0.088, p=0.011 ve Pozitif yeniden gözden geçirme; β=0.175, p<0.001) uyumlu BDD stratejileri ile DİO arasındaki ilişkiye PD'nin adama alt ölçeğinin aracılık ettiğini göstermiştir.
Sonuçlar: Bu çalışma, uyumlı BDD stratejileri olan pozitif yeniden gözden geçirme ve plana yeniden odaklanma ile DİO arasındaki ilişkiye PD-adamanın aracılık ettiğini göstermiştir. Bu sonuçlar, BDD ve PD'nin tıp eğitiminde öğrencilerin duygusal iyi oluşlarını destekleyen kavramlar olarak öne çıktığını göstermektedir. (NCI-2024-9-5)

Anahtar Kelimeler: Bilişsel duygu düzenleme statejileri; duygusal iyi oluş; tıp öğrencileri; dayanıklılık.

Corresponding Author: Seyda Yurtsever Gurkan
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale