Background: Stem cell studies have been increasing in recent years owing to the healing effect of stem cells on colitis. This study aimed to compare the effects of locally and intra-arterially administered adipose tissue-derived stem cells (ATDSCs) in a colitis model induced by acetic acid (AA).
Method: Five groups were established, each consisting of six Wistar-Albino male rats. Group 1, colitis control group; Group 2, local phosphate-buffered saline (PBS) group; Group 3, local stem cell group; Group 4, intra-arterial PBS group; Group 5, intra-arterial stem cell group. Colitis was induced by the rectal administration of acetic acid. All rats were weighed on the day colitis was induced, on the day of stem cell administration (day 7), and on the day of sacrifice (day 14). All groups were evaluated for weight loss, histopathology, blood tumor necrosis factor-α-stimulated gene/protein-6 (TSG-6) levels, macroscopic laparotomy findings, and fluorescence microscopy.
Results: Significant weight loss was observed in all the animals with colitis (p<0.05). Histopathological examination revealed less mucosal damage and greater healing in the intra-arterial group (p<0.05). Blood TSG-6 levels were also significantly higher in the intra-arterial group than in the other groups (P <0.05). Immunofluorescence microscopy showed that intra-arterially administered stem cells exhibited a more uniform and widespread distribution throughout the colon.
Conclusion: We believe that intra-arterially administered ATDSCs spread to the colon more effectively than locally administered ATDSCs, and that intra-arterial ATDSCs application may be a safe option for treating colitis with interventional angiographic techniques. Further experimental and clinical studies are needed to assess the efficacy of this treatment.
Amaç: Kök hücre çalışmalarının, kök hücrelerin kolit üzerindeki iyileştirici etkisi nedeniyle son yıllarda arttığı gözlemlenmektedir. Bu çalışma, asetik asit (AA) ile indüklenen bir kolit modelinde, yağ dokusu kaynaklı kök hücrelerin (YDKH) lokal ve intra-arteriyel etkilerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır.
Yöntemler: Her birinde altı Wistar-Albino erkek sıçanın bulunduğu beş grup oluşturuldu. Grup 1: Kolit kontrol grubu; Grup 2: Lokal fosfat tamponlu salin (FTS) grubu; Grup 3: Lokal kök hücre grubu; Grup 4: İntra-arteriyel FTS grubu; Grup 5: İntra-arteriyel kök hücre grubu. Kolit indüksiyonu için rektal yolla asetik asit uygulandı. Tüm sıçanlar kolit günü, kök hücrelerin uygulandığı cerrahi gün (7. gün) ve sakrifikasyon günü (14. gün) tartıldı. Tüm gruplar kilo kaybı, histopatolojik bulgular, kan tümör nekroz faktörü-α stimüle edilmiş gen/protein-6 (TSG-6) seviyeleri, makroskopik laparotomi bulguları ve floresan mikroskopi bulguları açısından değerlendirildi.
Bulgular: Kolitli tüm hayvanlarda belirgin kilo kaybı gözlendi (p<0.05). Histopatolojik incelemede, mukozal hasar ve iyileşmenin intra-arteriyel grupta anlamlı olarak daha iyi olduğu tespit edildi (p<0.05). Kan TSG-6 seviyeleri, intra-arteriyel grupta diğer gruplara kıyasla anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.05). İmmünofloresan mikroskopi, intra-arteriyel olarak uygulanan kök hücrelerin kolon boyunca daha homojen ve yaygın bir şekilde dağıldığını gösterdi.
Sonuç: İntra-arteriyel olarak uygulanan YDKH’nin, lokal olarak uygulanan YDKH’ye kıyasla kolona daha etkili bir şekilde yayıldığını ve intra-arteriyel YDKH uygulamasının, girişimsel anjiyografik tekniklerle kolit tedavisinde güvenli bir seçenek olabileceğini düşünüyoruz. Bu tedavinin etkinliğini belirlemek için daha fazla deneysel ve klinik çalışmaya ihtiyaç vardır. (NCI-2024-12-14)