ISSN: 2148-4902 | E-ISSN: 2536-4553
Assessment of serum vascular endothelial growth factor, nitric oxide and asymmetric dimethyl arginine levels in non-small cell lung cancer [North Clin Istanb]
North Clin Istanb. Ahead of Print: NCI-38991 | DOI: 10.14744/nci.2024.38991

Assessment of serum vascular endothelial growth factor, nitric oxide and asymmetric dimethyl arginine levels in non-small cell lung cancer

Esra Paydas Hataysal1, Fikret Kanat2, Muslu Kazim Korez3, Farise Yilmaz4, Ali Unlu5, Husamettin Vatansev5
1Department of Biochemistry, Goztepe Prof. Dr. Suleyman Yalcin City Hospital, Istanbul, Turkiye
2Department of Chest Diseases, Selcuk University Faculty of Medicine, Konya, Turkiye
3Department of Biostatistics, Selcuk University Faculty of Medicine, Konya, Turkiye
4Department of Nuclear Medicine, Selcuk University Faculty of Medicine, Konya, Turkiye
5Department of Biochemistry, Selcuk University Faculty of Medicine, Konya, Turkiye

Objective: Lung cancer is one of the most prevalent malignancies worldwide, with 80-85% of cases diagnosed as non-small cell lung cancer (NSCLC). The majority of NSCLC patients present with advanced disease, contributing to high mortality and limited treatment options. Angiogenesis, a crucial process in cancer progression, is largely regulated by growth factors and cytokines. Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) is a key regulator of angiogenesis. Asymmetric Dimethyl Arginine (ADMA) inhibits endothelial nitric oxide synthase (eNOS), leading to reduced nitric oxide (NO) release and subsequent endothelial dysfunction. The aim of this study is to investigate the serum levels of ADMA, NO, VEGF and several tumor markers including Carcinoembryonic Antigen (CEA), Cancer Antigen 125 (CA 125), Neuron Specific Enolase (NSE), Lactate dehydrogenase (LDH) and Cyfra 21-1 in NSCLC patients to assess their potential role in early diagnosis, tumor invasion, and staging of the disease.
Methods: Our study consisted of 56 newly diagnosed NSCLC patients and 32 controls with similar demographic characteristics. Patients with chronic diseases and inflammatory disorders were excluded. Statistical analysis was conducted using R Statistical Software.
Results: In our study, compared to the control group, the serum VEGF, NO, ADMA, CA 125, CEA, Cyfra 21-1 and NSE levels were significantly higher in NSCLC group (p=0.001, p=0.013, p=0.041, p<0.001, p<0.001, p<0.001 and p=0.001, respectively). In the diagnosis of NSCLC, CYFRA 21-1 exhibited the highest diagnostic efficacy with a 71% sensitivity, and 94% specificity. The combination of VEGF, CA125, and Cyfra 21-1 showed a 73% sensitivity, and 100% specificity, while the combination of CA125, CEA, and Cyfra 21-1 achieved an 85% sensitivity, and 91% specificity.
Conclusion: Our study revealed that the serum concentrations of VEGF, NO, ADMA, CA125, CYFRA 21-1, CEA, and NSE were significantly elevated in patients with NSCLC compared to the control group, and that levels of Cyfra 21-1, LDH, and NSE increased with advancing TNM stage. The combination of markers distinguished NSCLC with high sensitivity and specificity. Further studies involving larger populations, including those with benign lung diseases, are needed to validate and expand upon our findings.

Keywords: ADMA; CA125; Cyfra 21-1; lung cancer; NO; VEGF.

Küçük hücreli dişi akciğer kanserinde serum vasküler endotelyal büyüme faktörü, nitrik oksit ve asimetrik dimetil arginin düzeylerinin değerlendirilmesi

Esra Paydas Hataysal1, Fikret Kanat2, Muslu Kazim Korez3, Farise Yilmaz4, Ali Unlu5, Husamettin Vatansev5
1Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi, Biyokimya Kliniği, İstanbul
2Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya
3Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Konya
4Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp Anabilim Dalı, Konya
5Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, Konya

Amaç: Akciğer kanseri, dünya genelinde en yaygın malignitelerden biridir ve vakaların %80-85’i küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) olarak teşhis edilir. KHDAK hastalarının çoğunluğu ileri evrede tanı alır, bu da yüksek mortalite oranlarına ve sınırlı tedavi seçeneklerine yol açar. Anjiyogenez, kanser progresyonunda kritik bir süreç olup, büyük ölçüde büyüme faktörleri ve sitokinler tarafından düzenlenir. Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü (VEGF), anjiyogenezin ana düzenleyicisidir. Asimetrik Dimetil Arjinin (ADMA), endotel nitrik oksit sentazını (eNOS) inhibe eder, bu da nitrik oksit (NO) salınımının azalmasına ve bunun sonucunda endotelyal disfonksiyona yol açar. Bu çalışma, KHDAK hastalarında ADMA, NO, VEGF ve Karsinoembriyonik Antijen (CEA), Kanser Antijeni 125 (CA 125), Nöron Spesifik Enolaz (NSE), Laktat Dehidrogenaz (LDH) ve Cyfra 21-1 gibi çeşitli tümör belirteçlerinin serum düzeylerini araştırmayı ve bu belirteçlerin erken tanı, tümör invazyonu ve hastalığın evrelemesindeki potansiyel rollerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Yöntemler: Çalışmamız, 56 yeni tanı almış KHDAK hastası ile benzer demografik özelliklere sahip 32 kontrol grubundan oluşmaktadır. Kronik hastalığı ve inflamatuar rahatsızlıkları olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. İstatistiksel analizler R İstatistik Yazılımı kullanılarak yapılmıştır.
Sonuçlar: Çalışmamızda, kontrol grubuna kıyasla, KHDAK grubunda serum VEGF, NO, ADMA, CA-125, CEA, Cyfra21-1 ve NSE düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0.001, p=0.013, p=0.041, p<0.001, p<0.001, p<0.001 ve p=0.001). KHDAK teşhisinde, Cfra 21-1 %71 duyarlılık ve %94 özgüllük ile en yüksek tanısal etkinliği gösterdi. VEGF, CA 125 ve Cyfra 21-1 kombinasyonu %73 duyarlılık ve %100 özgüllük sağlarken, CA 125, CEA ve Cyfra 21-1 kombinasyonu %85 duyarlılık ve %91 özgüllük elde etti.
Tartışma: Çalışmamız, KHDAK hastalarında VEGF, NO, ADMA, CA 125, Cyfra 21-1, CEA ve NSE serum konsantrasyonlarının kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede arttığını ve Cyfra 21-1, LDH ve NSE düzeylerinin ileri TNM evresiyle birlikte yükseldiğini ortaya koydu. Markerlerin kombinasyonu, KHDAK'i yüksek duyarlılık ve özgüllükle ayırt etti. Bulgularımızı doğrulamak ve genişletmek için, iyi huylu akciğer hastalıklarına sahip bireyleri de içeren daha geniş popülasyonlarla yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. (NCI-2024-9-1)

Anahtar Kelimeler: ADMA; CA 125; Cyfra 21-1; akciğer kanseri; NO; VEGF.

Corresponding Author: Esra Paydas Hataysal
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale