OBJECTIVE: Major depressive disorder (MDD) in adolescence is a prevalent mental health problem with a complex etiology and a rising incidence. The aim of the study investigated functioning of family, attitudes of parents, and peer victimization in adolescents with MDD and to compare those with healthy adolescents.
METHODS: The study was designed as a multi-center, cross-sectional, case–control study. 98 adolescents diagnosed with MDD and 99 healthy controls were recruited for the study. Beck depression inventory, parental attitude research instrument (PARI) tool, family assessment device (FAD), and multidimensional peer victimization scale (MPVS) were applied to all participants. Descriptive, correlational, and bivariate group comparisons were used in analyses.
RESULTS: The average ages of adolescents with MDD and control adolescents were 14.7 (S.D.=1.5) and 15.0 (S.D.=1.6) years, respectively. Females formed 74.5% of youth with MDD (vs. 70.3% of controls). The groups were similar in terms of socio-demographic features (all p>0.05). Adolescents with MDD had significantly elevated scores in FAD subscales except problem solving, PARI rejection of homemaking, marital conflict, and authoritarian subscales, and all MPVS subscales. Adolescents with MDD also displayed significant positive correlations between all MPVS subscales and FAD subscales except FAD problem-solving.
CONCLUSION: This cross-sectional, multi-center study suggests that family dysfunction and peer victimization may be higher in youth with MDD. Although cross-sectional design precludes evaluation of causality, it may be prudent to evaluate family functions as well as peer victimization of depressed youth.
Amaç: Ergenlikte Majör Depresif Bozukluk (MDB), karmaşık bir etiyolojisi ve artan insidansı ile yaygın bir ruh sağlığı sorunudur. Çalışmanın amacı MDB olan ergenlerde aile işlevselliği, ebeveynlerin tutumlarını ve akran istismarını araştırmak ve sağlıklı ergenlerle karşılaştırmaktır.
Yöntemler: Çalışma çok merkezli (k = 3), kesitsel, vaka kontrol çalışması olarak tasarlanmıştır. 98 MDB tanısı alan ergen ve 99 sağlıklı kontrol çalışmaya alınmıştır. Tüm katılımcılara Beck Depresyon Envanteri (BDE), Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (AHÇYTÖ), Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) ve Çok Boyutlu Akran İstismarı Ölçeği (ÇBAİÖ) uygulandı. Analizlerde betimsel, korelasyonel ve iki değişkenli grup karşılaştırmaları kullanılmıştır.
Bulgular: MDB ve kontrol ergenleri olan ergenlerin yaş ortalamaları 14.7 (SS=1.5) ve 15.0 (SS=1.6) idi; sırasıyla. Kız cinsiyet MDB'li gençlerin % 74.5'ini oluşturmaktaydı (kontrollerin% 70.3'ü). Gruplar sosyodemografik özellikler açısından benzerdi (tümü p> 0.05). MDB'li ergenlerde, ADÖ alt ölçeklerinde problem çözme sışındaki tüm ölçeklerde, PARI reddedici tutum, evlilik çatışması, otoriter alt ölçekleri ve tüm ÇBAİÖ alt ölçekleri puanları önemli ölçüde yüksek bulunmuştur. MDB'li ergenler de FAD problem çözme hariç tüm ÇBAİÖ alt ölçekleri ile ADÖ alt ölçekleri arasında anlamlı pozitif korelasyonlar bulunmuştur.
Sonuç: Bu kesitsel, çok merkezli çalışma, MDB'li gençlerde aile işlev bozukluğu ve akran istismarının daha yüksek olabileceğini düşündürmektedir. Kesitsel tasarım nedenselliğin değerlendirilmesini engellemesine rağmen, depresif gençliğin akran istismarının yanı sıra aile işlevlerini değerlendirmek yararlı olabilir. (NCI-2020-0036.R1)