Objective: Achalasia is movement disorder of esophagus continue with chest pain, dysphagia, weight loss, regurgitation of undigested foods, recurrent aspiration and night cough.
Methods: Weight loss, presence of dysphagia, presence of retrosternal pain and regurgitation were recorded before POEM treatment and preoperative Eckardt Score was calculated and recorded. Patients were recorded at 6th month after POEM treatment recording weight loss, dysphagia presence, retrosternal pain and regurgitation presence and calculating postoperative Eckardt Score.
Results: The change between the postoperative and preoperative values of the patients was calculated as ∆ value. As a result of the examination no significant difference was found between the values ∆weight loss, ∆dysphagia, ∆retrosternal pain, ∆regurgitation and ∆Eckardt score and gender variable. (respectively p=0,112; p=0,412; p=0,619; p=0,171; p=0,092). Postoperative weight loss, dysphagia, retrosternal pain, regurgitation and Eckardt score values were found to be lower than preoperative values. (respectively p<0,001;p<0,001; p<0,001; p<0,001; p<0,001).
Conclusion: Peroral Endoscopic Myotomy treatment is an effective treatment method with being more reliable, its lower complication risk, being less invasive and with postprocedurel and clinical results.
Amaç: Akalazya, göğüs ağrısı, disfaji, kilo kaybı, regürjitasyon, tekrarlayan aspirasyon ve gece öksürüğü ile seyreden özefagusun hareket bozukluğudur.
Yöntemler: Kilo kaybı, disfaji varlığı, retrosternal ağrı ve regürjitasyon varlığı POEM tedavisinden önce kaydedildi ve ameliyat öncesi Eckardt Skoru hesaplandı ve kaydedildi. Hastalar POEM tedavisinden 6 ay sonra kilo kaybı, disfaji varlığı, retrosternal ağrı ve regürjitasyon varlığı kaydedilerek ameliyat sonrası Eckardt skoru hesaplandı.
Bulgular: Hastaların postoperatif ve preoperatif değerleri arasındaki değişim ∆ değeri olarak hesaplandı. Yapılan inceleme sonucunda ∆kilo kaybı, ∆disfaji, ∆retrosternal ağrı, ∆regürjitasyon ve ∆Eckardt skoru değerleri ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir fark bulunmadı (sırasıyla, p=0,112; p=0,412; p=0,619; p=0,171; p=0,092). Postoperatif kilo kaybı, disfaji, retrosternal ağrı, regürjitasyon ve Eckardt skoru değerlerinin preoperatif değerlerden düşük olduğu görüldü (sırasıyla, p<0,001; p<0,001; p<0,001; p<0,001).
Sonuç: Peroral endoskopik miyotomi tedavisi daha güvenilir, komplikasyon riski daha düşük, daha az invaziv olması, işlem sonrası ve klinik sonuçlarının iyi olması nedeniyle etkili bir tedavi yöntemidir. (NCI-2022-12-24)