Objective: Osteoarthritis (OA) is a prevalent and disabling joint condition that affects millions worldwide, particularly in the knee joint, and it presents limited therapeutic options. Platelet-rich plasma (PRP) and hyaluronic acid (HA) have emerged as promising intra-articular treatments. This study aimed to compare the effects of single-dose PRP and HA on pain, functionality, and stiffness in patients with knee OA over a 12-week follow-up period.
Methods: A retrospective analysis was conducted on 64 patients who underwent single-dose intra-articular HA or PRP treatment for knee OA between December 2021 and June 2022. Pain and functional outcomes were assessed using the Visual Analogue Scale (VAS) and Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) scores. Patient satisfaction was evaluated using a Likert scale. Appropriate statistical analyzes were performed to compare treatment outcomes and p<0.05 was considered statistically significant.
Results: Both PRP and HA treatments led to significant improvements in pain, functionality, and stiffness over the 12-week follow-up period. VAS pain scores decreased significantly in both groups, but a greater reduction was observed in the HA group. Additionally, the HA group exhibited superior improvement in the WOMAC physical function score at the 4-week mark (p=0.047).
Conclusion: This study is another novel contribution to the growing literature for treatment of PRP and HA treatments for knee OA, where we highlighted the potential benefits of single-dose HA in alleviating pain and enhancing physical function.
Hedefler: Osteoartrit, başlıca diz ekleminde ortaya çıkan, dünya çapında milyonlarca kişiyi etkileyen yaygın ve sakatlayıcı bir eklem rahatsızlığıdır ancak sınırlı tedavi seçenekleri mevcuttur. Plateletten zengin plazma (PRP) ve hyalüronik asit (HA)’in intra-artiküler uygulamaları ise osteoartrit tedavisinde umut vadeden yöntemlerdir. Bu çalışmada, diz osteoartriti (gonartroz) hastalarında tek doz PRP ve HA'nın ağrı, sertlik ve işlevsellik üzerindeki etkilerinin 12 haftalık takip süresi boyunca karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Metotlar: Aralık 2021 ile Haziran 2022 tarihleri arasında gonartroz nedeniyle tek doz eklem içi HA veya PRP tedavisi gören 64 hasta üzerinde retrospektif analiz yapıldı. Ağrı ve fonksiyonel sonuçlar Vizüel Analog Skala (VAS) ve Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi (WOMAC) skorları kullanılarak değerlendirilirken, hasta memnuniyeti Likert ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Sonuç ölçütleri uygun istatiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi ve p<0.05 istatiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Hem PRP hem de HA tedavileri, 12 haftalık takip süresi boyunca ağrı, işlevsellik ve sertlikte önemli iyileşmelere yol açtı. VAS ağrı skorları her iki grupta da anlamlı derecede azaldı, ancak HA grubunda daha büyük bir azalma gözlendi. Ek olarak HA grubu, 4. haftanın sonunda WOMAC fiziksel fonksiyon skorunda daha üstün bir gelişme sergiledi (p=0.047).
Sonuç: Bu çalışma, gonartrozda tek doz PRP ve HA tedavilerinin etkilerini göstererek literatüre önemli bir katkıda bulunurken; tek doz HA'nın ağrının hafifletilmesinde ve fiziksel fonksiyonun arttırılmasındaki üstün faydalarını vurgulamaktadır. (NCI-2023-10-10)