ISSN: 2148-4902 | E-ISSN: 2536-4553
The effects of chronic kidney disease stages on dyslipidemia, cardiovascular disease prevalence and mortality [North Clin Istanb]
North Clin Istanb. Ahead of Print: NCI-81582 | DOI: 10.14744/nci.2024.81582

The effects of chronic kidney disease stages on dyslipidemia, cardiovascular disease prevalence and mortality

Emre Hoca1, Huseyin Bulent Mermer2, Atay Can Kula3, Hayriye Esra Ataoglu1, Süleyman Ahbab1
1Department of Internal Medicine, University of Health Sciences, Haseki Training and Research Hospital, Istanbul, Turkiye
2Department of Internal Medicine, Bodrum State Hospital, Mugla, Turkiye
3Department of Internal Medicine, Ivrindi State Hospital, Balıkesir, Turkiye

Objective: Cardiovascular disease (CVD) is the most common cause of death in chronic kidney disease (CKD) patients. The prevalence of CVD is significantly increased in CKD patients, and the frequency of CVD increases as the CKD stage worsens. Although atherosclerosis is more common in CKD patients, the lipid profile may change as the CKD stage changes. Many mechanisms cause this. Also, mortality is more common in patients with advanced CKD. In this study, we aim to emphasize the incidence of cardiovascular diseases and dyslipidemia in patients with CKD at different stages and the effect of these variable conditions on patient mortality.
Methods: Patients who applied to the internal medicine outpatient clinic and were diagnosed with chronic kidney disease were examined. Mortality and complications were followed up for one year. A total of 1323 patients with a diagnosis of CKD between stages 3a-5 were included in the study. The relationships between kidney functions and lipid profiles, biochemical values, and prognosis of the patients were evaluated.
Results: Non-survivors had lower glomerular filtration rate (GFR) and higher c-reactive protein (CRP) levels. High-density lipoprotein (HDL), low-density lipoprotein (LDL), and albumin values decreased, and CRP increased as the disease stage progressed. More survivors had CKD and hyperlipidemia than non-survivors. It was observed that the stage remained the same in patients with hyperlipidemia at a higher rate. In contrast, the stage worsened or remained at stage 5 more in patients with cardiovascular disease or diabetes mellitus. Declining CKD stage and increasing CRP were influential risk factors that affect mortality.
Conclusion: It is essential to closely monitor the changes in laboratory parameters at baseline and follow-up in CKD patients to predict or prevent comorbidities, mortality, and deterioration in patients' renal functions.

Keywords: Cardiovascular diseases; chronic kidney disease; dyslipidemia; mortality.

Kronik böbrek yetmezliği evrelerinin dislipidemi, kardiyovasküler hastalık prevalansı ve mortalite üzerine etkileri

Emre Hoca1, Huseyin Bulent Mermer2, Atay Can Kula3, Hayriye Esra Ataoglu1, Süleyman Ahbab1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, İstanbul
2Bodrum Devlet Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, Muğla
3İvrindi Devlet Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, Balıkesir

Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar (KVH), kronik böbrek yetmezliği (KBY) hastalarında en yaygın ölüm nedenidir. KBY hastalarında KVH prevalansı normal popülasyona göre anlamlı olarak artar ve KBY evresi kötüleştikçe de KVH görülme sıklığı artar. Ateroskleroz, KBY hastalarında yaygın olmasına rağmen, KBY evresi değiştikçe lipid profili değişebilir. Buna neden olan birçok farklı mekanizma vardır. Ayrıca mortalite de ileri evre KBY hastalarında daha sık görülmektedir. Bu çalışmada, farklı evrelerdeki KBY tanılı hastalarda kardiyovasküler hastalık ve dislipidemi insidansını ve bu değişken durumların hasta mortalitesi üzerindeki etkisini vurgulamayı amaçlıyoruz.
Yöntemler: Hastanemiz 2019 yılında dahiliye polikliniğine başvuran ve kronik böbrek yetmezliği tanısı alan hastalar incelendi. Mortalite ve komplikasyonlar bir yıl süreyle takip edildi. Çalışmaya evre 3a-5 arasında KBY tanısı alan toplam 1323 hasta dahil edildi. Hastaların böbrek fonksiyonları ile lipid profilleri, biyokimyasal değerleri ve prognozları arasındaki ilişkiler değerlendirildi.
Bulgular: Hayatını kaybedenlerde daha düşük glomerül filtrasyon hızı (GFR) ve daha yüksek c-reaktif protein (CRP) seviyeleri vardı. Hastalık evresi ilerledikçe yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve albümin değerleri düşerken, CRP yükselmekteydi. Hayatta kalanlarda haytını kaybedenlere göre daha fazla KBY ve hiperlipidemi mevcuttu. Hiperlipidemili hastaların KBY evresinin daha yüksek oranda aynı kaldığı görüldü. Buna karşılık, kardiyovasküler hastalığı veya diabetes mellitusu olan hastalarda evre kötüleşmekte veya evre 5'te kalmaktaydı. Azalan KBY evresi ve artan CRP, mortaliteyi etkileyen etkili risk faktörleriydi.
Sonuç: KBY hastalarında başlangıçta ve takipte laboratuvar parametrelerindeki değişikliklerin yakından izlenmesi, hastaların komorbiditeler, mortalite ve böbrek fonksiyonlarındaki bozulmayı öngörmek veya önlemek için önemlidir. (NCI-2023-8-15)

Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalıklar; kronik böbrek yetmezliği; dislipidemi; mortalite.



Corresponding Author: Emre Hoca
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale