ISSN: 2148-4902 | E-ISSN: 2536-4553
Bibliometric analysis of global research findings on refugee mental health (1992-2022) [North Clin Istanb]
North Clin Istanb. Ahead of Print: NCI-78642 | DOI: 10.14744/nci.2024.78642

Bibliometric analysis of global research findings on refugee mental health (1992-2022)

Kerem Kinik1, Nihal Dag2, Cuneyt Caliskan1, Ismet Celebi3, Mustafa Dogan4, Ozlem Bek Yagmur5
1Department of Emergency Aid and Disaster Management, University of Health Sciences, Hamidiye Faculty of Health Sciences, Istanbul, Turkiye
2Department of Disaster Medicine, University of Health Sciences, Hamidiye Institute of Health Sciences, Istanbul, Turkiye
3Department of Paramedic, Gazi University, Ankara, Turkiye
4Department of Property Protection and Security, Kahramanmaras Istiklal University, Turkoglu Vocational School, Kahramanmaras, Turkiye
5Ministry of Health, Istanbul Provincial Health Directorate, Istanbul, Turkiye

Aim: In this study, we aimed to examine the thirty-year effectiveness and trend of research on refugee mental health.
Methods: A bibliometric analysis methodology was used. Web of Science (WOS) database was used to obtain the necessary data. In particular, a review and analysis encompassed the quantity of publications featuring articles on refugee mental health, the most prolific countries and institutions, the highly cited articles, citation patterns, international collaboration, and the relevant journals. The study's timeframe was defined from 1992 to 2022.
Results: The number of documents obtained is 3912. The majority of the documents obtained were in the field of psychiatry. The quantity of publications and citations experienced a notable upsurge, particularly following the year 2016. The United States emerged as the leading country in terms of both the highest number of publications and citations on this subject. The institutions with the highest publication rates are, in order, the University of New South Wales in Australia, the University of Melbourne in Australia, and McGill University in Canada. This bibliometric study shows that publications on refugee mental health have been observed since 1992 and are gaining momentum, especially after 2016. In addition to the terms "refugees" and " mental health," the keywords "depression," " Post-traumatic stress disorder (PTSD)," and "children" were most commonly used.
Conclusion: Refugee communities also appear to have similar mental illnesses and experiences regardless of where and when they settled in the world. Research collaboration and networks should be encouraged to prioritize research in refugee mental health.

Keywords: Bibliometric analysis; depression; mental health; refugees.

Mülteci ruh sağlığına ilişkin küresel araştırma bulgularının bibliyometrik analizi (1992-2022)

Kerem Kinik1, Nihal Dag2, Cuneyt Caliskan1, Ismet Celebi3, Mustafa Dogan4, Ozlem Bek Yagmur5
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Anabilim Dalı, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Afet Tıbbı Anabilim Dalı, İstanbul
3Gazi Üniversitesi, Paramedik Bölümü, Ankara
4Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Türkoğlu Meslek Yüksekokulu, Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü, Kahramanmaraş
5Sağlık Bakanlığı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul

Amaç: Bu çalışma mültecilerin ruh sağlığına yönelik araştırmaların otuz yıllık etkinliğini ve eğilimini incelemeyi amaçlamaktadır.
Yöntem: Bu araştırmada bibliyometrik analiz metodolojisi kullanıldı. Gerekli verileri elde etmek için Web of Science (WOS) veritabanı kullanıldı. Özellikle mülteci ruh sağlığına ilişkin makalelerin yayınlandığı yayın sayıları, en verimli ülke ve kurumlar, en çok atıf yapılan makaleler, atıf analizleri, uluslararası işbirlikleri ve dergiler incelenerek analiz edildi. Araştırmanın dönemi 1992-2022 olarak belirlendi.
Bulgular: Elde edilen belge sayısı 3912'dir. Elde edilen belgelerin çoğunluğu psikiyatri alanındadır. Yayın ve atıf miktarı, özellikle 2016 yılından sonra belirgin bir artış yaşamıştır. Bu konuda en yüksek yayın ve atıf sayısına sahip olan ülke, Amerika Birleşik Devletleri olmuştur. En yüksek yayın oranına sahip kurumlar sırasıyla Avustralya'daki University of New South Wales, Avustralya'daki University of Melbourne ve Kanada'daki McGill University'dir. Bu bibliyometrik çalışma, mülteci mental sağlığı konusundaki yayınların 1992'den bu yana gözlemlendiğini ve özellikle 2016'dan sonra ivme kazandığını göstermektedir. "Mülteciler" ve "mental sağlık" terimlerine ek olarak, "depresyon," "Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD)," ve "çocuklar" anahtar kelimeleri en yaygın kullanılanlardı.
Sonuç: Mülteci topluluklarının da dünyanın neresine ve ne zaman yerleştiklerine bakılmaksızın benzer ruhsal hastalıklara ve deneyimlere sahip oldukları görülmektedir. Mülteci ruh sağlığı araştırmalarına öncelik verilmesi için araştırma iş birlikleri ve ağlar teşvik edilmelidir. (NCI-2024-1-17)

Anahtar Kelimeler: Bibliyometrik analiz; depresyon; ruh sağlığı; mülteciler.

Corresponding Author: Nihal Dag
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale