OBJECTIVE: There is a known association between lower urinary tract dysfunction (LUTD) and constipation. The objective of this study was to investigate any correlation between voiding and bowel symptoms in children with LUTD.
METHODS: Children presenting with LUTD to our pediatric urology unit were prospectively included. Demographic data were recorded. All patients filled out the “Pediatric Lower Urinary Tract Symptom Score” (P-LUTSS) and “Constipation and Fecal Incontinence Symptom Severity” (CFISS) questionnaires. Symptom score correlation and associations with clinical findings were evaluated.
RESULTS: 76 patients were included. The mean P-LUTSS was 11±7.1; mean CFISS was 7.7±7.5. According to P-LUTSS risk groups, median CFISS score increased as the risk group was increased. There was direct correlation between P-LUTSS and CFISS for all patients. 6th, 7th, 8th, 9th, 10th and 13th questions of P-LUTSS were correlated with CFISS; the 1st and 7th questions of CFISS were correlated with P-LUTSS. Patients who responded not to have constipation on P-LUTSS had lower CFISS scores compared to those who had constipation. Patients who had a 0 score on CFISS had a mean P-LUTSS of 7.7±6.2, which put the majority of patients in low-risk group. Also, out of these 11 patients, 10 of them responded to have no constipation on P-LUTSS.
CONCLUSION: A relationship between LUTD and bowel symptoms, as well as the positive correlation between P-LUTSS and CFISS was demonstrated in this study. Patients presenting with LUTD should undergo meticulous evaluation using special questionnaires for bowel symptoms. Only by then, a complete treatment approach can be provided.
Giriş: Alt Üriner sistem disfonksiyonu (AÜSD) ve kabızlık arasında ilişki olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada AÜSD olan çocuklarda işeme ve bağırsak semptomları arasındaki bağlantıyı araştırmayı amaçladık.
Metot: Alt üriner sistem disfonksiyonu olan çocuklar çalışmaya alınarak prospektif olarak değerlendirildi. Hastalar tarafından “Pediatric Lower Urinary Tract Symptom Score” (P-LUTSS) ve “Constipation and Fecal Incontinence Symptom Severity” (CFISS) formları doldurdu ve semptom skorları arasındaki ilişki klinik bulgularla birlikte değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya 76 hasta dahil edildi. Ortalama P-LUTSS 11±7.1; CFISS ise 7.7±7.5 olarak ölçüldü. P-LUTSS risk grupları göz önüne alınarak değerlendirildiğinde ortanca CFISS skoru arttıkça risk grubunun arttığı görüldü. Tüm hastalarda P-LUTSS ve CFISS arasında direkt korelasyon olduğu görüldü. P-LUTSS skorunun 6,7,8,9,10 ve 13. sorularının CFISS ile, CFISS skorunun 1 ve 7. sorularının P-LUTSS ile korele olduğu izlendi. P-LUTSS sorgulamasında kabızlık şikayeti olmayan hastaların CFISS skorunun daha düşük olduğu görüldü. CFISS skoru 0 olan hastaların ortalama P-LUTSS skorunun 7.7±6.2 olduğu ve bu hastaların düşük risk grubunda olduğu izlendi.
Sonuç: Alt üriner sistem disfonksiyonu ile bağırsak semptomları arasındaki ilişki ve P-LUTSS ile CFISS arasındaki pozitif korelasyon gösterilmiştir. Alt üriner sistem disfonksiyonu olan hastaların semptom skorları aracılığıyla titizlikle değerlendirilmesi gerekmektedir. (NCI-2023-8-4)