ISSN: 2148-4902 | E-ISSN: 2536-4553
Management of urological injuries following gynecologic and obstetric surgery: A retrospective multicenter study [North Clin Istanb]
North Clin Istanb. 2024; 11(4): 343-348 | DOI: 10.14744/nci.2024.46403

Management of urological injuries following gynecologic and obstetric surgery: A retrospective multicenter study

Ahmet Keles1, Ilkin Hamid-zada1, Ozgur Arikan1, Gurkan Dalgic2, Ali Selim Durmaz3, Esra Keles4, Ahmet Karakeci5, Fatih Bicaklioglu2, Hasan Samet Gungor3, Kursad Nuri Baydili6, Bilal Eryildirim2, Eyup Veli Kucuk3, Asif Yildirim1
1Department of Urology, Istanbul Medeniyet University Faculty of Medicine, Istanbul, Turkiye
2Department of Urology, University of Health Sciences, Kartal Dr. Lutfi Kirdar City Hospital, Istanbul, Turkiye
3Department of Urology, University of Health Sciences, Umraniye Training and Research Hospital, Istanbul, Turkiye
4Department of Gynecologic Oncology, University of Health Sciences, Kartal Dr. Lutfi Kirdar City Hospital, Istanbul, Turkiye
5Department of Urology, Firat University Faculty of Medicine, Elazig, Turkiye
6Department of Biostatistics, University of Health Sciences, Hamidiye Faculty of Medicine, Istanbul, Turkiye

OBJECTIVE: Urinary system injuries may occur iatrogenically during some surgical procedures especially gynecological and obstetrical surgeries. Unfortunately, these injuries can lead to serious complications in patients. In this multicentric study, we aimed to review and report our experiences and results of urinary tract injuries identified during gynecological and obstetrical surgery.
METHODS: We included women with urinary tract injuries during gynecological and obstetrical surgeries between January 2018 and October 2023 at four centers. Detailed data collected include patient demographics, surgical details, injury characteristics, diagnostic and treatment methods, timing of injury diagnosis and management reports of the patients. The incidence of bladder and ureter injuries was evaluated and the rate of intraoperative urological consultations was recorded.
RESULTS: In a total of 328 patients with a median age of 47 years (24-90), urinary tract injuries were diagnosed, including 227 (69.2%) iatrogenic bladder injuries (IBI) and 101 (30.8%) iatrogenic ureteral injuries (IUI). These injuries were diagnosed in 299 patients (91.2%) during surgery and in 29 patients (8.8%) after the surgical procedure. We observed intraoperative detection rates of 71.9% for IBI and 28.1% for IUI. IBI (71.9%) was diagnosed significantly more frequently than IUI (28.1%) (p=0.001). Cesarean section resulted in significantly more frequent IBI, whereas tumor debulking surgeries resulted in more IUI (n=52, 56.5%) than the other types of procedures (p<0.001).
CONCLUSION: Our study provides a comprehensive overview of iatrogenic urological injuries during gynecological and obstetrical surgeries. Although the bladder is the most frequently injured organ during gynecological and obstetric surgeries, early diagnosis and urological intervention are mandatory to prevent delayed complications. Surgeons must have a thorough understanding of the pelvic anatomy and appropriate surgical techniques to prevent iatrogenic injuries during surgery and ensure timely diagnosis and treatment of urinary tract injuries.

Keywords: Iatrogenic injury; gynecological and obstetrical surgeries; urinary system.

Jinekolojik ve obstetrik cerrahi sonrası ürolojik yaralanmaların yönetimi: Retrospektif çok merkezli bir çalışma

Ahmet Keles1, Ilkin Hamid-zada1, Ozgur Arikan1, Gurkan Dalgic2, Ali Selim Durmaz3, Esra Keles4, Ahmet Karakeci5, Fatih Bicaklioglu2, Hasan Samet Gungor3, Kursad Nuri Baydili6, Bilal Eryildirim2, Eyup Veli Kucuk3, Asif Yildirim1
1İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Üroloji Kliniği, İstanbul
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, İstanbul
4Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Jinekolojik Onkoloji Kliniği, İstanbul
5Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Elazığ
6Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Üriner sistem yaralanmaları jinekolojik ve obstetrik cerrahiler başta olmak üzere bazı cerrahi işlemler esnasında iatrojenik olarak ortaya çıkabilmektedir. Ne yazık ki, bu yaralanmalar hastalarda ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu çok merkezli çalışmada jinekolojik ve obstetrik cerrahi sırasında tanımlanan üriner sistem yaralanmalarını ve bu vakaların tanı ve tedavisi konusundaki deneyimlerimizi ve sonuçlarımızı değerlendirmeyi amaçladık.
Yöntem: Dört üçüncü basamak merkezde, Ocak 2018 ve Ekim 2023 tarihleri arasında jinekolojik ve obstetrik operasyonlar nedeniyle üriner sistem yaralanması gerçekleşen ve üroloji konsültasyonu istenen hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, cerrahi detaylar, yaralanma özellikleri, tanı ve tedavi yöntemleri ile yaralanma tanısı ve yönetimini içeren ayrıntılı veriler toplandı. Mesane ve üreter yaralanmalarının operasyonlara göre sıklığı ve tedavi yönetimleri kayıt altına alındı.
Bulgular: Toplam 328 hastada, üriner sistem yaralanması teşhis edildi. Hastaların yaş ortalaması 47 (24-90) idi. İyatrojenik mesane yaralanması (IMY) 227 hastada (%69.2) görülürken, 101 hastada (%30,8) iyatrojenik üreteral yaralanma (IUY) bulunmaktaydı. Hastaların 299’unda (%91.2) ameliyat esnasında ve 29 hastada (%8.8) ameliyat sonrasında üriner sistem yaralanması teşhis edilmiştir. IMY olan hastalarda üriner sistem yaralanmasının intraoperatif tespit oranı %71.9 iken IUY için ise %28.1 olarak bulunmuştur ve IMY olan hastalarda anlamlı olarak daha sık olduğu tespit edilmiştir (p=0.001). Sezaryen cerrahisi esnasında anlamlı olarak daha fazla IMY'ye görülürken, tümör debulking cerrahisi, diğer prosedür türlerinden daha fazla IUY'ye (n=52, %56.5) neden olmuştur (p<0.001).
Sonuç: Bu çalışmada, jinekolojik ve obstetrik cerrahiler sırasında iyatrojenik yaralanmalar nedeniyle görülen üriner sistem yaralanmalarına kapsamlı bir bakış sunulmuştur. Mesane, jinekolojik ve obstetrik cerrahiler sırasında en sık yaralanan organ olmakla birlikte, gecikmiş komplikasyonları önlemek için erken tanı ve ürolojik müdahale zorunludur. Cerrahların, cerrahi sırasında iyatrojenik yaralanmaları önlemek, üriner sistem yaralanmalarının zamanında tanı ve tedavisini sağlamak için pelvik anatomiyi ve uygun cerrahi teknikleri daha iyi anlaması gerekmektedir. (NCI-2024-2-9)

Anahtar Kelimeler: İyatrojenik yaralanma; jinekolojik ve obstetrik ameliyatlar; üriner sistem.

Ahmet Keles, Ilkin Hamid-zada, Ozgur Arikan, Gurkan Dalgic, Ali Selim Durmaz, Esra Keles, Ahmet Karakeci, Fatih Bicaklioglu, Hasan Samet Gungor, Kursad Nuri Baydili, Bilal Eryildirim, Eyup Veli Kucuk, Asif Yildirim. Management of urological injuries following gynecologic and obstetric surgery: A retrospective multicenter study. North Clin Istanb. 2024; 11(4): 343-348

Corresponding Author: Ahmet Keles
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale