ISSN: 2148-4902 | E-ISSN: 2536-4553
Sarcopenia in patients with multiple myeloma and autologous hematopoietic stem cell transplantation [North Clin Istanb]
North Clin Istanb. Ahead of Print: NCI-00878 | DOI: 10.14744/nci.2024.00878

Sarcopenia in patients with multiple myeloma and autologous hematopoietic stem cell transplantation

Ufuk Demirci1, Ulku Korkmaz2, Elif Gulsum Umit1, Ahmet Muzaffer Demir1
1Department of Hematology, Trakya University, Edirne, Turkiye
2Department of Nuclear Medicine, Trakya University, Edirne, Turkiye

Objective: Sarcopenia is defined as an age-related loss of muscle quantity as well as quality. Also, is associated with morbidity and mortality. Multiple Myeloma (MM) has a unique aspect with its bone involvement. We aimed to investigate the effect of hematopoietic stem cell transplantation on sarcopenia in MM patients using both CT and metabolic compartment of F-18 FDG PET/CT.
Methods: Patients with MM and received first line treatment and were eligible for autologous stem cell transplantation (ASCT) were included. FDG PET images before transplantation and after 120 days of ASCT were recorded.
Results: When were grouped as below and above 60 years of age, a decrease in muscle mass after treatment were observed in both groups (p<0.001). For patients older than 60 years, age was observed to have a significant effect on muscle mass, independent of the treatment (p=0,001). Regarding metabolic assessment of muscles with PET imaging, the lumbar region was observed to be affected by treatment for both age groups (p<0.001). Metabolic volume measurement of the femoral region did not show such difference related to treatment or age.
Conclusion: We observed a loss in muscle mass in patients with MM related with treatment. Since PET / CT imaging is routinely used to evaluate disease and may also be used for the evaluation of muscle as quantity as quality. Awareness of sarcopenia should be increased in patients with MM and caregivers and be supported by physiotherapists to preserve and even to increase muscle mass and strength.

Keywords: F-18 FDG PET; inflamm-aging; multiple myeloma; sarcopenia.

Otolog kök hücre nakli uygulanan multiple myeloma hastalarinda sarkopeni

Ufuk Demirci1, Ulku Korkmaz2, Elif Gulsum Umit1, Ahmet Muzaffer Demir1
1Trakya Üniversitesi, Hematoloji Anabiilim Dalı, Edirne
2Trakya Üniversitesi, Nükleer Tıp Anabilim Dalı, Edirne

Amaç: Sarkopeni yaşa bağlı kas miktarı ve kalitesi kaybı olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca morbidite ve mortalite ile de ilişkilidir. Multipl Miyelom (MM), kemik tutulumuyla kendine özgü bir görünüme sahiptir. Hem BT hem de F-18 FDG PET/CT'nin metabolik kompartmanını kullanarak MM hastalarında hematopoietik kök hücre naklinin sarkopeni üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: MM tanısı alıp birinci basamak tedavi alan ve otolog kök hücre nakline (OKHN) uygun olan hastalar çalışmaya dahil edildi. OKHN öncesi ve 120 gün sonrasndaki FDG PET görüntüleri değerlendirildi.
Bulgular: 60 yaş altı ve üstü her iki hasta grubunda da tedavi sonrasında kas kütlesinde azalma gözlendi (p<0.001). 60 yaş üstü hastalarda tedaviden bağımsız olarak yaşın, kas kütlesi üzerine etkisinin anlamlı olduğu görüldü (p=0.001). PET görüntüleme ile kasların metabolik değerlendirmesinde her iki yaş grubunda da lomber bölgenin tedaviden etkilendiği izlendi (p<0.001). Femoral bölgenin metabolik hacim ölçümü, tedaviye veya yaşa bağlı olarak böyle bir farklılık göstermedi.
Sonuç: Hastalarda tedaviye bağlı olarak kas kitlesinde kayıp gözlemledik. PET/BT görüntüleme rutin olarak hastalık durumunu değerlendirmek için kullanılmak olup bu hastalarda kasın nitelik olarak nicelik olarak değerlendirilmesinde de kullanılabilir. Kas kitlesi ve kuvvetinin korunması, hatta arttırılması için MM hastalarında ve bu hastalara bakım verenlerde sarkopeni konusunda farkındalık artırılmalı ve fizyoterapistler tarafından desteklenmelidir. (NCI-2023-12-8)

Anahtar Kelimeler: F-18 FDG PET; inflamm-aging; multipl myelom; sarkopeni.



Corresponding Author: Ufuk Demirci
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale