OBJECTIVE: Gastrointestinal stromal tumors (GISTs), often sporadic, arise from interstitial Cajal cells of the gastrointestinal tract or their stem cell-like precursors. Apart from tumor-associated syndromes, it has been reported that GISTs are also associated with other tumors. There is no clear information about the etiology of these synchronous tumors. In this study, we wanted to present the clinicopathological features of 13 cases diagnosed as synchronous GIST with other tumors.
METHODS: Demographic characteristics of the cases, risk of progressive disease score, tumor localization, size, and the mitotic activity of tumors along with survival status were evaluated.
RESULTS: Thirteen of 101 cases diagnosed with GIST had a primary tumor synchronous with GIST. Synchronous GISTs were located in the stomach and small intestine. Most of the cases were detected incidentally in the intraoperative and post-operative periods. Risk scores for progressive disease were categorized as low (n=1), very low (n=1), and no risk (n=11). Non-GIST tumors were located in the stomach, transverse colon, left colon, rectum, gallbladder, kidney, and retroperitoneal space. Histological tumor types were adenocarcinoma, diffuse large B-cell lymphoma, mesothelioma, and neuroendocrine tumor. Life expectancy was found to be significantly lower in synchronous GISTs.
CONCLUSION: In cases operated for non-GIST tumors, the possibility of incidental detection of GIST should always be kept in mind.
Amaç: Genellikle sporadik olan gastrointestinal stromal tümörler (GIST'ler), gastrointestinal sistemin interstisyel Cajal hücrelerinden veya bunların kök hücre benzeri öncülerinden kaynaklanır. Tümör ilişkili sendromlar dışında GİST'lerin diğer tümörlerle birlikteliğinin de bildirildiği bildirilmektedir. Bu senkron tümörlerin etiyolojisi hakkında net bir bilgi yoktur. Bu çalışmada diğer tümörlerle senkron GİST tanısı alan 13 olgunun klinikopatolojik özelliklerini sunmak istedik.
Gereç ve Yöntem: Olguların demografik özellikleri, ilerleyici hastalık skoru riskleri ve tümörün yerleşim yeri, büyüklüğü, mitotik aktivitesi ile birlikte sağ kalımları değerlendirildi.
Bulgular: GIST tanılı 101 olgunun 13'ünde GIST ile senkron bir primer tümör vardı. Senkron GIST'ler mide ve ince bağırsakta yer almıştı. Olguların çoğu intraoperatif ve postoperatif dönemde tesadüfen saptandı. Progresif hastalık için risk puanları düşük (n=1), çok düşük (n=1) ve risk yok (n=11) kategorileri olarak kategorize edildi. GIST dışı tümörler mide, transvers kolon, sol kolon, rektum, safra kesesi, böbrek ve retroperitoneal boşlukta yerleşimliydi. Histolojik tümör tipleri adenokarsinom, diffüz büyük B hücreli lenfoma, mezotelyoma ve nöroendokrin tümördü. Senkron GİST'lerde yaşam beklentisi anlamlı olarak daha düşük bulundu.
Sonuç: GIST dışı tümörler için opere edilen olgularda tesadüfen GIST saptanma olasılığı her zaman akılda tutulmalıdır. (NCI-2022-7-4/R1)