ISSN: 2148-4902 | E-ISSN: 2536-4553
Evaluation of school achievements in adolescents with primary hypertension [North Clin Istanb]
North Clin Istanb. 2024; 11(5): 476-484 | DOI: 10.14744/nci.2024.34438

Evaluation of school achievements in adolescents with primary hypertension

Emre Leventoglu1, Akif Kavgaci2, Furkan Cagri Kavas3, Fatma Canbeyli Hayvaci2, Bahar Buyukkaragoz1
1Department of Pediatric Nephrology, Gazi University Faculty of Medicine, Ankara, Turkiye
2Department of Pediatric Cardiology, Gazi University Faculty of Medicine, Ankara, Turkiye
3Department of Pediatrics, Gazi University Faculty of Medicine, Ankara, Turkiye

OBJECTIVE: Primary hypertension (HT) is a global public health problem with increasing prevalence in recent years. HT may have caused decreased neurocognitive functions and learning difficulties. In this study, clinical characteristics of adolescents with primary HT were examined and the relationship between semester grade point average (GPA) and HT was evaluated.
METHODS: This is an observational, cross-sectional, descriptive study conducted on adolescents with primary HT attending high school. Patient records (number of hospital visits, HT-related complaints, blood pressure measurements, and laboratory tests) were evaluated retrospectively. End-of-semester report card grades of Mathematics, Turkish Language and Literature and English courses were noted, and compared with the clinical characteristics of the patients.
RESULTS: The study included 83 patients with a mean age of 15.6±1.2 years. Patients with higher body mass index had lower grades in Mathematics (p=0.007) and Turkish Language and Literature (p=0.004). Patients with HT-related symptoms such as headache, epistaxis and palpitations had lower GPAs for all courses. Also, patients with hyperuricemia or proteinuria had lower semester GPAs compared to patients with normal serum uric acid levels or without proteinuria (p<0.05). GPAs for Mathematics (p=0.000) and Turkish Language and Literature (p=0.006) decrease as the number of hospital visits increases.
CONCLUSION: HT may cause not only cardiovascular complications but also decreased neurocognitive functions through various mechanisms and may have a negative impact on academic skills. Therefore, HT should be followed up with a multidisciplinary approach and intensive efforts should be made to approach the goal of normotension.

Keywords: Academic skills; children; hypertension; neurocognitive functions; school achievements.

Primer hı̇pertansı̇yon tanılı adölesanlarda okul başarısının değerlendı̇rı̇lmesı̇

Emre Leventoglu1, Akif Kavgaci2, Furkan Cagri Kavas3, Fatma Canbeyli Hayvaci2, Bahar Buyukkaragoz1
1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Nefroloji Anabilim Dalı, Ankara
2Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara

Amaç: Primer hipertansiyon (HT) son yıllarda prevalansı artan küresel bir halk sağlığı sorunudur. HT nörobilişsel işlevlerde azalmaya ve öğrenme güçlüklerine neden olabilmektedir. Bu çalışmada primer HT olan ergenlerin klinik özellikleri incelenmiş ve dönem sonu not ortalaması ile HT arasındaki ilişki değerlendirilmiştir.
Yöntem: Bu çalışma, liseye devam eden primer HT'li ergenler üzerinde yapılan gözlemsel, kesitsel, tanımlayıcı bir çalışmadır. Hasta kayıtları (hastaneye başvuru sayısı, HT ile ilişkili şikayetler, kan basıncı ölçümleri ve laboratuvar testleri) retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı ve İngilizce derslerinin dönem sonu not ortalamaları not edilmiş ve hastaların klinik özellikleri ile karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 15.6±1.2 yıl olan 83 hasta dahil edildi. Vücut kitle indeksi yüksek olan hastaların Matematik (p=0.007) ve Türk Dili ve Edebiyatı (p=0.004) ders notları daha düşüktü. Baş ağrısı, epistaksis ve çarpıntı gibi HT ile ilişkili semptomları olan hastaların tüm derslerdeki not ortalamaları daha düşüktü. Ayrıca, hiperürisemi veya proteinürisi olan hastaların dönem not ortalamaları, serum ürik asit düzeyleri normal olan veya proteinürisi olmayan hastalara kıyasla daha düşüktü (p<0,05). Matematik (p=0.000) ve Türk Dili ve Edebiyatı (p=0.006) not ortalamaları hastane ziyareti sayısı arttıkça düşmekteydi.
Sonuç: HT sadece kardiyovasküler komplikasyonlara değil, aynı zamanda çeşitli mekanizmalar yoluyla nörobilişsel işlevlerde azalmaya neden olabilir ve akademik beceriler üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle HT multidisipliner bir yaklaşımla takip edilmeli ve normotansiyon hedefine yaklaşmak için yoğun çaba sarf edilmelidir. (NCI-2024-4-10)

Anahtar Kelimeler: Akademik beceriler; çocuklar; hipertansiyon; nörobilişsel işlevler; okul başarısı.

Corresponding Author: Emre Leventoglu
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale