ISSN: 2148-4902 | E-ISSN: 2536-4553
Northern Clinics of Istanbul Sleep quality and anxiety level in employees [North Clin Istanb]
North Clin Istanb. 2018; 5(1): 31-36 | DOI: 10.14744/nci.2017.58855

Sleep quality and anxiety level in employees

Ayse Gusen Teker1, Nimet Emel Luleci2
1Health Directorate, Nigde, Turkey
2Department of Public Health, Marmara University Faculty of Medicine, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study was to measure the sleep quality and anxiety level of a group of employees, as well as determine the relationship between sleep quality and anxiety and other factors.
METHODS: A total of 130 of 185 employees at a university campus were enrolled in this cross-sectional study. A descriptive questionnaire, the Pittsburgh Sleep Quality Index, and the Beck Anxiety Inventory were the data collection instruments. In addition to univariate analysis, the relationship between the 2 scales was examined with Spearman correlation analysis.
RESULTS: Of the participants, 38.9% had poor sleep quality. Gender, income level, presence of a chronic disease, regular medication use, and relationship with family and the social environment were found to affect both sleep quality and anxiety. A decrease in sleep quality was associated with an increase in the level of anxiety.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Poor sleep quality and a high anxiety level are common in this country, as in the rest of the world. Socioeconomic interventions and psychosocial support to improve the status of individuals with risk factors, such as chronic disease, will reduce anxiety and improve sleep quality and overall psychosocial health. Further prospective studies should be conducted with different groups of participants and with larger samples to expand knowledge of the relationship between sleep quality and anxiety.

Keywords: Anxiety, anxiety disorders; occupational health; public health; sleep; sleep-wake disorders.

Çalışanlarda uyku kalitesi ve anksiyete düzeyi

Ayse Gusen Teker1, Nimet Emel Luleci2
1Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü, Niğde
2Marmara üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırmanın amacı toplumumuzun çalışan bir grubundaki uyku kalitesi ve anksiyete düzeylerini belirlemek, birbirleriyle ve diğer faktörlerle ilişkilerini saptamaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kesitsel tipte düzenlenen bu araştırma bir üniversiteye ait kampüste çalışan 185 kişiden örnekleme dahil edilen 130 kişi ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak tanımlayıcı anket, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Beck Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Tek değişkenli analizlerin yanı sıra iki ölçek arasındaki korelasyon Spearman korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Araştırmada katılımcıların %38,9’unun kötü uyku kalitesine sahip olduğu görülmüştür. Cinsiyet, gelir durumu, kronik hastalık varlığı, düzenli ilaç kullanımı, aile ve sosyal çevre ile ilişkilerin durumu faktörlerinin uyku kalitesi ve anksiyete düzeyini etkilediği bulunmuştur. Uyku kalitesindeki kötüleşmenin anksiyete düzeyindeki yükselmeyle birlikte olduğu hesaplanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Kötü uyku kalitesi ve yüksek anksiyete düzeyleri ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi sık görülen sorunlardır. Kişilerin sosyoekonomik düzeylerinde yapılacak iyileştirici müdahaleler ve özellikle kronik hastalık gibi risk faktörü taşıyan bireylere verilecek psikososyal bakım onların uyku kalitesi ve anksiyete düzeylerinde ve genel olarak psikososyal sağlık düzeylerinde iyileşme sağlayacaktır. Uyku kalitesi ve anksiyete düzeyi arasındaki ilişkinin daha ayrıntılı bir biçimde ortaya konması için farklı gruplarla, daha geniş örneklemli ve ileriye dönük araştırmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: uyku, uyku-uyanıklık bozuklukları, uykusuzluk, anksiyete, anksiyete bozuklukları, iş sağlığı, halk sağlığı

Ayse Gusen Teker, Nimet Emel Luleci. Sleep quality and anxiety level in employees. North Clin Istanb. 2018; 5(1): 31-36

Corresponding Author: Ayse Gusen Teker, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale