ISSN: 2148-4902 | E-ISSN: 2536-4553
Northern Clinics of Istanbul Oxygen titration with oxygen reserve index in minimally invasive repair of pectus excavatum, a randomized controlled trial [North Clin Istanb]
North Clin Istanb. Ahead of Print: NCI-45556 | DOI: 10.14744/nci.2023.45556

Oxygen titration with oxygen reserve index in minimally invasive repair of pectus excavatum, a randomized controlled trial

Agshin Mirzayev1, Gul Cakmak1, Ruslan Abdullayev1, Tunc Lacin2, Zuhal Aykac1, Ayten Saracoglu1
1Department of Anesthesiology and Intensive Care, Marmara University Faculty of Medicine, Istanbul, Turkiye
2Department of Thoracic Surgery, Marmara University Faculty of Medicine, Istanbul, Turkiye

Objective: Perioperative hypoxemia is common during minimally invasive repair of pectus excavatum (MIRPE). Oxygen reserve index (ORI™) is a noninvasive method that shows blood oxygenation status. In addition, this method provides information about hypoxemia earlier than pulse oximetry. The primary aim of this study was to examine the value of ORI monitoring as an early predictor of hypoxemia during surgery. The secondary aim was to evaluate the value of ORI monitoring as a guide for oxygen titration to prevent hyperoxemia.
Methods: This randomized controlled study enrolled 128 pediatric patients aged 8-18 years scheduled for elective MIRPE surgery. Patients were followed up with continuous peripheral oxygen saturation (SpO2) measurement in the control group (Group C) and continuous ORI monitoring in the study group (Group O). After pneumothorax, a decrease of 1% in basal SpO2 and 0.05 from basal ORI was considered clinically significant. Patient demographics, pre-induction, pre-first and second pneumothorax, and postoperative ORI, mean arterial pressure, temperature, perfusion index, end-tidal carbon dioxide values, length of hospital stay, anesthesia, and surgery durations were recorded.
Results: Desaturation time was 59.46±15.57 seconds in Group O based on ORI, and 177.64±20.94 seconds in Group C according to SpO2, and the difference was significant (p<0.001). Use of FiO2>0.6 was lower in Group O, compared with Group C (p<0.05). Length of hospital stay was lower in Group O (p=0.002).
Conclusion: ORI may detect hypoxemia earlier than SpO2 monitoring during MIRPE surgery. ORI monitorization decreases exposure time to high oxygen concentrations and may increase patient safety during MIRPE surgery in pediatric patients.

Keywords: Anesthesia; funnel chest; hyperoxia; hypoxia; pediatric.

Pektus ekskavatumun minimal invaziv onarımında oksijen rezerv indeksi ile oksijen titrasyonu, randomize kontrollü çalışma

Agshin Mirzayev1, Gul Cakmak1, Ruslan Abdullayev1, Tunc Lacin2, Zuhal Aykac1, Ayten Saracoglu1
1Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı, İstanbul
2Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı, İstanbul

Amaç: Pektus ekskavatumun minimal invaziv onarımı (MIRPE) sırasında perioperatif hipoksemi yaygındır. Oksijen rezerv indeksi (ORI™), kanın oksijenlenme durumunu gösteren noninvazif bir yöntemdir. Bu yöntem ayrıca hipoksemi hakkında nabız oksimetresinden daha önce bilgi vermektedir. Bu çalışmanın birincil amacı, ameliyat sırasında hipokseminin erken bir göstergesi olarak ORI monitörizasyonunun değerini incelemekti. İkincil amaç, hiperoksemiyi önlemek için oksijen titrasyonu için bir rehber olarak ORI monitörizasyonunun değerini incelemekti.
Yöntemler: Bu randomize kontrollü çalışma için elektif MIRPE ameliyatı planlanan 8-18 yaş arası 128 pediatrik hasta alınmıştır. Hastalar kontrol grubunda (Grup C) sürekli periferik oksijen satürasyonu (SpO2) ölçümü ve çalışma grubunda (Grup O) sürekli ORI ölçümü ile takip edildi. Pnömotorakstan sonra bazal SpO2'de %1'lik ve bazal ORI'de 0.05'lik bir azalma klinik olarak anlamlı kabul edildi. Hastaların demografik bilgileri, indüksiyon öncesi, birinci ve ikinci pnömotoraks öncesi ve ameliyat sonrası ORI, ortalama arter basıncı, sıcaklık, perfüzyon indeksi, end-tidal karbondioksit değerleri, hastanede kalış süreleri, anestezi ve ameliyat süreleri kaydedildi.
Bulgular: Desatürasyon süresi ORI'ye göre Grup O'da 59.46±15.57 saniye, SpO2'ye göre Grup C'de 177.64±20.94 saniye idi ve aradaki fark anlamlıydı (p<0.001). Grup O'da FiO2>0.6 kullanımı Grup C'ye göre daha düşüktü (p<0.05). Hastanede kalış süresi Grup O'da daha düşüktü (p=0.002).
Sonuç: MIRPE ameliyatı sırasında ORI, hipoksemiyi SpO2 monitörizasyonundan daha erken saptayabilir. ORI monitörizasyonu, yüksek oksijen konsantrasyonlarına maruz kalma süresini azaltır ve pediatrik hastalarda MIRPE ameliyatı sırasında hasta güvenliğini artırabilir. (NCI-2023-6-13)

Anahtar Kelimeler: Anestezi; kunduracı göğsü; hiperoksi; hipoksi; pediatrik.



Corresponding Author: Ruslan Abdullayev
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale